ВЕЛИКИЙ ПОНЕДЕЛЬНИК

Пролог (аудио)

Святой и Великий Понедельник

Во святой и Великий Понедельник на утрени поется тропарь:

Се, Жени́х гряде́т в полу́нощи, и блаже́н раб, его́же обря́щет бдя́ща: недосто́ин же па́ки, его́же обря́щет уныва́юща. Блюди́ у́бо, душе́ моя́, не сно́м отяготи́ся, да не сме́рти предана́ бу́деши и Ца́рствия вне затвори́шися, но воспряни́ зову́щи: Свят, Свят, Свят еси́, Бо́же, Богоро́дицею поми́луй нас.

Синаксарь

Стихи на Иосифа прекраснаго:

Целомудренный Иосиф владыкою праведным явился,
И раздаятелем пшеницы – о, кладовая добра!

Стихи на высохшую смоковницу:

Христос смоковницу – синагогу еврейскую,
Лишенную плодов духовных созерцая,
Иссушает проклятием: бежим ее страсти.

Ныне вспоминаем мы засохшую смоковницу.
Есть некое тайное сказание, будто дерево это было древом преслушания, и что преступившие Божие повеление прародители воспользовались потом его листьями для прикрытия наготы. Оттого и проклято было Христом по Его человеколюбию, чтобы показать последствия порождения греховного плода. А грех уподобляется смокве, ибо подобно ей поначалу сладок, в чем и состоит притягательная сила его, впоследствии же обнаруживает великую горечь и угрызения совести.

Песнопения Великого Понедельника, посвященные приуготовлению души для созерцания страданий Спасителя:

Страда́ния честна́я настоя́щий день, я́коже свети́ла соверше́нна, возсиява́ют ми́ру: Христо́с бо гряде́т страда́ти бла́гостию, вся содержа́й дла́нию, изво́ляет простре́тися на Дре́ве, е́же спасти́ челове́ка.

Милосе́рдием дви́жим, Христе́, во́лею преды́деши страда́ти, Благоде́телю, хотя́й страсте́й нас изба́вити и е́же во а́де осужде́ния, те́мже честна́я Твоя́ воспевае́м страда́ния и сла́вим, Спа́се, кра́йнее Твое́ вси схожде́ние.

Черто́г Твой ви́жду, Спа́се мой, украше́нный, и оде́жды не и́мам, да вни́ду в онь: просвети́ одея́ние души́ мое́й, Светода́вче, и спаси́ мя.

Чертог Твой... (аудио)

Отпу́ст

Гряды́й, Го́споди, на во́льную страсть на́шего ра́ди спасе́ния, Христе́, И́стинный Бо́же наш, моли́твами Пречи́стыя Своея́ Матере, святы́х сла́вных и всехва́льных апо́стол, святы́х и пра́ведных Богооте́ц Иоаки́ма и А́нны, и всех святы́х, поми́луй и спаси́ нас, я́ко Благ и Человеколю́бец. Ами́нь.